Hoe kan ik een slot in mijn deur maken? Alle manieren op een rij!

Hoe kan ik een slot in mijn deur maken? Alle manieren op een rij!

juli 30, 2020 0 Door admin

Het (de)monteren van een deurslot kun je het beste aan professionals overlaten. De plaatsing van een slot is namelijk van essentieel belang. Gebeurt dit niet goed, dan biedt het slot onvoldoende beveiliging en kansen voor een inbreker. Kennis en vakmanschap is dus noodzakelijk als je een slot op de deur gaat maken. Ben je een gevorderde? Dan is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan om een slot op de deur te zetten. 

Waar moet ik op letten als ik een slot in mijn deur wil maken?

Wanneer je zelf een slot in de deur wilt maken is het verstandig om na te gaan welk voordeurslot je nodig hebt. Als je zelf een slot in de deur gaat maken, zullen de kosten lager uitvallen in tegenstelling tot het inschakelen van een slotenmaker. Afhankelijk van het type slot en de toebehoren zijn de kosten heel variërend. Gemiddeld genomen is een slot die je op de buitendeur of binnendeur kunt monteren tussen de 100 en 350 euro.

Daarna is het belangrijk om dezelfde afmetingen aan te houden van je voorgaande slot. Op deze manier ben je verzekerd dat het slot ook past. Hierdoor hoef je ook geen slotgat te boren of een slotkast in te frezen. Heb je een nieuwe deur en wil je zelf een slot op de deur maken?

Dan is het verstandig om je te laten adviseren over de juiste sloten en afmetingen als je bijvoorbeeld een slotgat moet maken. Het is namelijk belangrijk om de juiste afmetingen te gebruiken als je een slotgat groter gaat maken. Tot slot is het belangrijk om de juiste draairichting aan te houden. Door naar de scharnieren te kijken kun je de draairichting bepalen. 

Oude slot vervangen voor een nieuw exemplaar

Wanneer je een slot wilt vervangen is het mogelijk om het slot te verwijderen door de schroeven los te draaien. Is er sprake van een cilinderslot dan is het mogelijk om het slot in z’n geheel uit de deur te halen. Nadat alles is verwijderd is het mogelijk om een nieuw slot te monteren. 

Hierbij is het belangrijk om te kijken of de dag- en nachtschoot in de sluitkommen van de deur passen. Is dit niet het geval? Dan moet je deze eerst op maat maken, voordat je het nieuwe slot wilt monteren. Ook moet je zelf een slotgat boren en/of andere onderdelen uitfrezen. Als je het slotgat groter gaat maken door dit te frezen, is het verstandig om de juiste maten in acht te nemen. Voor elk type slot wordt hierdoor specifiek beschreven hoe je een slot in de deur kunt maken. 

Sluitplaat monteren

Cilinderslot

Het gros van de buitendeuren is voorzien van een cilinderslot. Een cilinderslot bestaat uit een insteekslot met een dag en een nachtschoot. Een dagschoot is het bewegingsmechanisme in de deur. Wanneer je de deurklink naar boven of beneden doet, zie je een schuine kant uit de deur steken. Dat is de dagschoot.

De nachtschoot komt tevoorschijn wanneer je de deur op slot doet. Dit gedeelte is alleen te zien als je de sleutel in het cilinderslot steekt en hem op slot doet. Om een cilinderslot te monteren is het noodzakelijk om ruimte in de deur te maken voor de dag- en nachtschoot, de slotkast en de deurklink. Dit doe je door alle onderdelen, zoals een slotkast, in de deur te frezen. Het infrezen van het slot doe je met een freesmal.

Werkwijze cilinderslot monteren

Stap 1: Frees de verschillende ruimtes voor de dag- en nachtschoot, de slotkast en de deurklink uit.

Stap 2: Plaats het cilinderslot en de slotplaat. De slotkast zal, wanneer deze goed is uitgefreesd, precies passen. 

Stap 3: Monteer de deurklink en de deurcilinder.

Stap 4: Schroef de slotplaat in het kozijn. Een slotplaat is een metalen plaat, waar ruimte in zit voor de dag- en nachtschoot. 

Stap 5: Buig de beschermlip om waartegen de dagschoot komt. Dit kun je doen door middel van een hamer.

Stap 6: Controleer of het cilinderslot werkt. Dit doe je door de sleutel in de cilinder te steken. Als deze open en dicht gaat, heb je het goed gedaan. 

Veiligheidsslot

Om je deur extra te beveiligen tegen een inbraak is het mogelijk om een veiligheidsslot te monteren. Een veiligheidsslot bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een inbouwslot, sluitkom, afdekplaten en een sleutel.  Een veiligheidsslot maken in de deur doe je op de volgende manier, namelijk:

Werkwijze veiligheidsslot monteren

Stap 1: Bepaal waar jij het veiligheidsslot wilt hebben. Teken deze plek met een potlood af.

Stap 2: Haal de deur uit de sponning en verplaatst deze naar je werkplek. Een sponning is het uitgefreesde gedeelte aan de zijkant van het hout. Duid vervolgens aan waar de slotkast moet komen. Schets een lijn waar de groef, daar waar het slot in de deur valt, moet komen.

Stap 3: Gebruik een boormachine en verwijder (haaks) het grootste gedeelte van het hout. Bevestig vervolgens, met lijm, een lat naast de deur.

Stap 4:
Zorg bij het boren dat de boor en de lat in een rechte lijn liggen. Wil je niet te diep boren? Pak dan een stuk ducttape en wikkel dit om de boor heen. Zodra je te diep gaat wordt de boor vanzelf gestopt.

Stap 5: 
Maak met een beitel de binnenkant van het gat glad. Op deze manier is het mogelijk om het slot in de gemaakte opening te plaatsen en de plek van de slotplaat aan te duiden. 

Stap 6:  Verzink de afdekplaat met een beitel in de deur. Pak je boormachine en maak vervolgens gaten voor het sleutelgat. Weet je niet wat de juiste positie is? Leg dan het slot op de zijkant van de deur. 

Stap 7: Monteer het veiligheidsslot en hang de deur weer terug in de sponning, het uitgefreesde gedeelte aan de zijkant van het hout. 

Stap 8: Beslis waar de bussen van de contraplaat moeten komen. Dit doe je door de pennen van het inbouwslot uit te draaien. Pak vervolgens je boormachine en maak de gaten.

Stap 9: Het is belangrijk dat deze plaat in het kozijn wordt verdiept. Bevestig als laatste de plaatjes  op de deur, op de plaats van het sleutelgat. 

Oplegslot

In oude woningen, waar deuren naar binnen draaien, wordt vaak een oplegslot gebruikt.  Anno 2020 wordt dit type slot bijna niet meer gemonteerd. In de meeste gevallen wordt een oplegslot vervangen voor een ander type slot, zoals een cilinderslot. Het stappenplan hiervan is eerder beschreven.  Als je het oplegslot toch wilt vervangen, is het belangrijk om rekening te houden met de maat van het slot en dat deze is voorzien van een certificering. Doe je dit niet dan is de kans groter dat een inbreker binnen komt. 

Deze aandachtspunten zijn belangrijk wanneer je een oplegslot monteert:

  • Gebruik je een speedboor of gatenzaag? Dan is het belangrijk om aan de buitenkant van de deur te werken. Op deze manier ontstaan er geen splinters of beschadigingen in het hout. Gebeurt dit wel? Dan is dit niet zichtbaar, omdat het aan de binnenkant van het slot zit. 
  • Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan bij het monteren van de sluitkommen. Wanneer je teveel weghakt van de diepte van de sluitkommen moet je het kozijn namelijk opvullen.
Slot in deur maken

Meerpuntssluiting

Een meerpuntssluiting  is vergelijkbaar met een insteekslot. Het verschil tussen een insteekslot en een meerpuntssluiting is dat een meerpuntssluiting meer veiligheid biedt. Dit komt, omdat de meerpuntssluiting de deur op verschillende punten afsluit. Doordat dit type slot veel veiligheid biedt, is het moeilijker te monteren. 

De onderstaande werkwijze dient als voorbeeld om een idee te geven hoe complex het vervangen van een meerpuntssluiting is. Het is mogelijk om dit slot op de deur te zetten, maar het verreist wel veel kennis en vakmanschap.

Werkwijze meerpuntssluiting monteren

Stap 1: Demonteer het bestaande slot, het deurbeslag en de cilinder. Plamuur de bestaande veiligheidssluitkommen dicht. Plaats je een nieuwe meerpuntssluiting? Dan is dit niet nodig.

Stap 2: Teken, op basis van het bestaande krukgat, de nieuwe plaats van de vergrendeling af.  

Stap 3: Frees de sparing van het slot met een speciale freesmal uit. Het is belangrijk om dit uit de deur te frezen, omdat er op deze manier geen splinters en/of beschadigingen worden gemaakt. 

Stap 4: Schroef de meerpuntssluiting en de cilinder vast. Daarna is het belangrijk om het deurbeslag te monteren in de nieuwe deur.  In de meeste gevallen is het zo dat het bestaande deurbeslag teruggeplaatst kan worden.

Stap 5: Frees met een andere slotenfrees de veiligheidssluitkommen in het kozijn. 

Stap 6: Test of de meerpuntssluiting werkt door de deur op slot te doen. Door de deur op slot te doen, wordt hij op meerdere punten vergrendeld. 

Espagnolet

Door een deurespagnolet is het mogelijk om de deuren te sluiten.  Er zijn verschillende sluitmechanisme beschikbaar zoals door middel van een beweging met een kruk, hefboom of door middel van een sleutel. 

Werkwijze Espagnolet monteren

Stap 1: Bepaal de hoogte van het slot.

Stap 2: Teken vervolgens de bovenkant, onderkant en de schroefgaten van de sluiting af. In de meeste gevallen is dit op een hoogte van 1050 millimeter en 50 millimeter aan de kopse kant van de deur af.

Stap 3: Meet vervolgens de ruimte tussen de onderkant van de espagnolet en de deurdorpel uit. Als je dit gedaan hebt, moet je de ruimte tussen de bovenkant van het slot en het deurkozijn (aan de bovenzijde) uitmeten.  Om de lengte van de stangen te bepalen is het belangrijk om bij de afmeting 50 millimeter bij te voegen. Zaag vervolgens de stangen op maat. 

Stap 4: Bevestig de stangen in het slot. Het is belangrijk dat de hendel of krukbediening gesloten is. Op deze manier is het mogelijk om de geleiders over de stangen te plaatsen. Hierna kun je de hendel of krukbediening wel openen. Schroef de espagnolet in een rechte lijn op de deur. Monteer de geleiders op 50 millimeter afstand van de onderste en bovenste deurdorpels. 

Stap 5: Monteer de sluitplaten door middel van de gaten aan de zijde van de deur. Weet je niet waar de gaten moeten komen? Sluit dan de espagnolet voorzichtig en teken de gaten af. Boor de gaten 12 millimeter uit en schroef de sluitplaten vast. 

Deurslot in deur maken

Insteekslot / inbouwslot

In stompe deuren wordt vaak een insteekslot gemonteerd. Het vervangen van dit type slot is redelijk eenvoudig. Ook smalle insteeksloten worden weleens in kunststof en metalen deuren gemonteerd. 

Werkwijze insteekslot monteren

Stap 1: Maak aan de zijkant van de deursponning een groef. Steek het deurslot in deze groef en bevestig het slot door de bovenste en onderste schroeven.

Stap 2: Bevestig de fittingen en plaats het vierkant op het andere vierkant. Lukt dit niet? Gebruik dan een zeskantschroef aan de onderzijde van het handvat. Kijk vervolgens, als alles is gemonteerd, of het vierkant naar toebehoren draait. 

Stap 3: Plaats de cilinder in de juiste draairichting. Test of de vergrendeling werkt en draai de stelschroef weer vast. 

Tips bij het plaatsen van een inbouwslot

Wanneer je een gat in het inbouwslot wilt maken, kan het zijn dat de bovenfrees of een andere slotenfrees niet diep genoeg is. Hierdoor is het moeilijk om in de deur te frezen. Volgens klusforums zijn er verschillende manieren om een gat in het insteekslot te frezen. De meest gestelde oplossingen zijn:

  • Teken eerst de hartlijn van de deur af, bepaal de punten van de eindcirkels en de plaats van de slotkast. Gebruik eerst een boor en hol daarna het gat, met een beitel, verder uit. Ook een vlinderboor of 3D-boor kan helpen om een gat dieper te boren. 
  • In de meeste gevallen zit er een sjabloon bij een slot. Door deze, met de juiste diameters, te gebruiken is het mogelijk om een gat in het inbouwslot te maken.

Werkwijze inbouwslot plaatsen

Stap 1: Meet de dikte van de slotkast op. Doe dit vervolgens ook met de diepte van het slot. Pak een boor die net zo breed is als de slotkast van het inbouwslot. Wil je weten of je diep genoeg boort? Gebruik dan een stuk tape. 

Stap 2: Bepaal waar het slot moet komen.  Leg het slot, inclusief de voorplaat aan de kopse kant van de deur. 

Stap 3: Teken de hoogte van de voorplaat over. Hierdoor kun je zien waar het slot uiteindelijk wordt geplaatst. 

Stap 4: Boor gaten in de slotplaat en daarna in de slotkast. Ook is het mogelijk om dit andersom te doen. Wel moet je goed opletten op de hoogte van de slotkast. 

Stap 5: Boor tot het tape en laat de gaten in elkaar overlopen, zodat je dit gemakkelijk uit kan hollen. Boor recht, zodat het slot niet scheef komt te zitten. 

Stap 6: Pak een beitel en egaliseer de gaten, zodat de slotkast in het gat past. Let erop dat je de juiste hoeveelheid hout weghaalt. Als je het gat te groot hebt gemaakt is het mogelijk om dit op te vullen. Doe je dit niet dan is de deur minder sterk. 

Stap 7: Kijk of het slot past. Teken de voorplaat over op de deur en haal het slot eruit. Ook is het mogelijk om dit in te snijden in plaats van aftekenen. Op deze manier krijg je een strakkere afwerking.

Stap 8: Boor gaten voor de deurcilinder en de deurkruk.

Stap 9: Controleer of de cilinder werkt. Schroef daarna het slot vast en de cilinder met een bout.

Stap 10: Pak het binnenschild van het deurbeslag. Plaats de buitenzijde van het binnenschild tegen de deur en om de cilinder. Bevestig een pin van de deurkruk in het gat. Teken aan beide zijden van de deur de gaten voor het beslag af. 

Stap 11: Trek het slot uit het slot en boor de gaten. Zorg ervoor dat de gaten precies tegen elkaar komen te zitten.

Stap 12: Plaats het slot en boor gaten voor de schroeven van de voorplaat.

Stap 13: Monteer het de cilinder en het beslag.

Stap 14: Daarna moet je de sluitplaat monteren aan de hand van de sluitkom.

Penslot

Een penslot is een slot wat vooral als extra beveiliging wordt gebruikt. Dit zijn sloten die boven of onder een ander type slot wordt gemonteerd. Deze sloten worden ook wel ‘stersloten’ genoemd. Dit is een verwijzing naar sloten die voorzien zijn van een SKG sterrenclassificatie. Door dit extra slot maak je het een inbreker moeilijk. 

Werkwijze penslot monteren

Stap 1: Bepaal de plaats van het penslot en teken dit af. Zorg ervoor dat dit in lijn ligt met het slot met de afdekplaat op het deurkozijn. 

Stap 2: Boor het hout weg. Dit kan gemakkelijk met een platte houtboor. Zorg ervoor dat je haakse bewegingen maakt. Monteer vervolgens een lat langs de deur.  Hier is het belangrijk dat je in lijn met de lat de gaten boort. Wil je niet te diep boren? Wikkel dan een stuk tape om de boor heen. Maak ten slotte de binnenkant van de gaten egaal.

Stap 3: Verzink het plaatje in de deur. Na deze stap is het mogelijk om het penslot vast te zetten, zodat de deur weer op slot kan. Bepaal de gaten door de afdruk van de pennen. Op deze plek komen de gaten voor de bussen. Gebruik ook hier een platte boor voor. 

Slotenmaker

De beste optie is om het monteren van een slot uit te besteden aan een slotenmaker. Sommige sloten zijn relatief gemakkelijk te plaatsen, maar andere sloten zijn redelijk complex. Hierdoor kan een slot in de deur maken een tijdrovende klus worden.

Een slotenmaker heeft de expertise, waardoor het monteren van een slot veel sneller wordt uitgevoerd. Ook bij vragen kun je gemakkelijk bij een vakman terecht. Wanneer je zelf een slot in de deur gaat maken, zijn de kosten lager in tegenstelling tot de hulp van een slotenmaker. Wanneer het slot verkeerd wordt gemonteerd weegt dit echter niet op tegen de kosten van een slotenmaker. 

Slot maken in deur